Herken je het volgende?

Het is jouw schuld! Ik kon toch nooit iets goed doen. Het moest altijd op jouw manier. Jij had nooit zin in seks.

Herkende je de bovenstaande startzinnen? Het is meestal het begin van een conflictgesprek. Een constructief gesprek voeren met oplossingen waar je beide tevreden mee bent, is op zo’n moment moeilijk.  Allebei de partijen willen hun gelijk halen en er zit een hoop boosheid en frustratie.

Beide sta je volledig in vechthouding. Het is aanvallen en verdedigen.

Een echtscheiding die uitmondt in een vechtscheiding is niet wat echtparen willen. Toch komt het vaak voor.

Het volgende scenario ligt op de loer: Met een kwade kop bel je je advocaat om je beklag te doen over het onmogelijke gedrag van je ex. Nu wil je ook het onderste uit de kan en je gunt je ex niets meer. Als je even opzij stapt kom je tot de ontdekking dat dit een slecht fundament is om verder op te bouwen. Ook al heb je nu misschien het gevecht gewonnen en heb je steun van je advocaat. De ander zal zich ook klaarmaken voor een volgend gevecht. En is dat wat je wil? Heb je je energie juist niet nodig om je te richten op je toekomst? Hebben kinderen hier baat bij?

Onderzoek heeft uitgewezen dat oplossingen onmogelijk gevonden worden als de gesprekspartners vol in hun emoties zitten. Dat is ook onze ervaring in de praktijk. Dat kan zijn ontkenning, boosheid, verdriet, onzekerheid, faalangst of een andere overweldigende emotie.

Merk je dat elk gesprek uitdraait op een conflict? Dat ruzie op de loer ligt? Dan is het tijd om professionele hulp met kennis van scheidingsproblematiek in te schakelen. Je loopt anders de kans dat je op de langere termijn je doelen niet bereikt of deze doelen bereikt hebt ten koste van een hoge prijs. Een echtscheiding is al moeilijk genoeg zonder escalaties.

Wil jij het anders? Neem dan contact met ons op voor mogelijkheden of advies.